Selecteer een pagina

Net voor de carnavalsvakantie weer in het UMC Utrecht geweest voor de periodieke monitoringscontrole. Voordat je de afspraak bij de hematoloog hebt moet je dan eerst even je bloed laten prikken zodat ze over actuele waardes beschikt. Helaas is het altijd zo dat de meest belangrijke waardes nog niet bekend zijn, om deze te kunnen bepalen is meer tijd nodig. ‘Tja, wat moeten we nou, wat is verstandig om te doen’ zei de hematoloog. ‘Weet je wat, ik bel je volgende week even als ik alles binnen heb’. Ok. Zin in carnaval vieren dat hadden we eigenlijk niet. We zijn dan ook een paar dagen eropuit getrokken. Naar het Hartz gebergte in Duitsland, misschien kunnen we daar nog een vleugje winter mee pikken, Luc en David gewoon even op de ski’s . Helaas, was er geen sneeuwvlok te zien tot op onze vertrekdag. Het gebrek aan sneeuw heeft ons vakantieplezier echter totaal niet in de weg gestaan. Heerlijk genoten hebben we van elkaar, van de mooie natuur, van de rust. Lekker even alles vergeten. Voldaan begonnen we onze terugreis.

In de auto klinkt de telefoon over de speakers, het UMC Utrecht. Och ja, ze zou bellen voor de uitslagen, helemaal niet meer aan gedacht. Mijn eigen hematoloog was afwezig dus belde een collega. ‘Meneer Hensgens, de bloeduitslagen laten zien dat de waarden zijn verhoogd. Ik maak me nog niet acuut zorgen.’ De rest van wat hij zij drong eigenlijk al niet meer echt verder door. Shit. Zonder in medische details te treden omdat ik na me behoorlijk te hebben ingelezen in mijn ziektebeeld er zelf nog vaak geen snars van begrijp en mijn huisarts zich af en toe ook achter de oren moet krabben, begreep ik uit het telefoontje wel dat er waarden boven een drempel waren gestegen. Een drempel waar ik al lange tijd tegen aanhikte.

De drempel van wel of niet in actie komen.

Met tranen in mijn ogen keek ik door de auto heen. Patries, Luc en David waren stil. Zij hadden alle drie het gesprek feilloos meegekregen. Telefoongesprekken in de auto voer je immers handsfree, zeker als je recentelijk zoals ik een flinke prent hebt gekregen omdat ik dat weer eens niet deed. Ja ja, dit was een bekentenis, ook ik ben af en toe behoorlijk stom bezig….

‘Parkeerplaats over 500m’ zegt het bord langs de weg, komt dat even goed uit, even de auto uit. We pakten elkaar stevig vast, tranen liepen over onze wangen. Geschrokken van het bericht, dat waren we allemaal. ‘Burger king!’ riep David. Ja inderdaad, iets verder op de raststätte. Vette hamburger dan maar. Patries stapte weer in de auto en ik heb alleen maar nagedacht, opties die mijn hematoloog met me had besproken de revue laten passeren.

‘De Canautus studie!!’ riep ik op enig moment door de auto. Dat onderzoek met dat nieuwe geneesmiddel waar de hematoloog over verteld heeft. ‘Volgens mij voldoe ik aan alle voorwaarden.’ En als ik dan even de mogelijkheid heb om de regie te pakken, dan doe ik dat ook. Thuisgekomen hebben we de informatie die ik hierover had gekregen nog eens goed doorgenomen en mijn hematoloog een mail gestuurd met daarin mijn “analyse”.

Maandagochtend, telefoon: mijn hematoloog. “Dimitry, je hebt helemaal gelijk, ik denk dat je dé perfecte “kandidaat” bent”. Samen hebben we alle voors- en tegens nogmaals besproken. ‘Ik ga ervoor”, was mijn reactie. “Mooi” zij ze, “dan meld ik je aan voor de screening want alle onderzoeken moeten we dan in studieverband weer over doen”. “Kom maar op, ik heb er zin in” zei ik. Het klinkt misschien een beetje vreemd maar dat had ik ook echt. Na z’n lange tijd in onzekerheid te hebben gezeten, zonder dat er iets gebeurt gaan we nu aan de slag.

Kom maar op!