Ik ga dood.....

.....maar jij ook.

 

Hoe leef ik mijn leukste leven!

 

 

Tuurlijk, als je ziek bent draag je een enorme last met je mee. Een last waarvan je soms denkt: kan ik en mijn omgeving die nog wel dragen.

Zelf heb ik in de afgelopen maanden die last, ook nadat de behandeling goed is aangeslagen vaak op mijn schouders gevoeld. 

De onzekerheid blijft. Onzekerheid vreet. En angst, angst vreet je op. Zeker als je weet dat je van een ziekte zoals ik deze heb niet kan genezen.

 

Vele gedachten spoken dan vanzelf door mijn hoofd en ja, ook gedachten over doodgaan.

Want dat ik doodga staat vast. Maar nu komt de grap: Dat doen we allemaal!

 

Ben ik dan speciaal: nee helemaal niet!

 

Het enige enige verschil is dat ik me daar bewust van geworden ben en ik eigenlijk nog maar bezig ben met één ding: Hoe, en met wie wil ik de rest van mijn leven zo comfortabele en leuk mogelijk leven.

 

Met andere woorden: Hoe leef ik mijn leukste leven.

 

Ik kwam erachter dat ik eigenlijk helemaal niet veel nodig heb om echt gelukkig te zijn.

Eigenlijk zijn het maar twee dingen: Onvoorwaardelijke liefde en rust

 

 Onvoorwaardelijke liefde....

....krijg ik van Patries, Luc, David en de mensen om mij heen. Mensen die nadat ik ziek ben geworden gebleven of juist  gekomen zijn.

Tja, helaas , je verlies ook mensen. Die verlies je omdat je schijnbaar in een andere realiteit terecht gekomen bent, een realiteit waar andere nog niet aan toe zijn.  Dat is jammer, daar word ik wel eens intens verdrietig van. Maar het mooie is dat er ook veel mensen komen.

 

Rust....

....ben ik ook steeds meer aan het vinden. In de tuin verrijst een "fröbel atelier" . Een plek waarin ik samen met Patries straks onze creativiteit de vrije loop kan laten gaan. En onlangs hebben we een grote wens van ons in vervulling laten gaan: Een eigen vakantiehuisje in de Belgische Ardennen. Een huisje midden in het groen om te genieten van elkaar en de rust. Samen met familie en vrienden zijn we er hard aan werken om ons huisje te transformeren tot een ware oase van rust.

 

Rust vind ik ook door mijn spaarzame energie alleen nog maar in betekenisvolle dingen te stoppen. Vorig kwartaal ben in bijvoorbeeld als vrijwilliger actief geworden voor Hematon, de patiëntenvereniging welke zich inzet voor patiënten met een hemato-oncologische aandoening en mensen die een stamceltransplantatie hebben ondergaan. Hier heb ik fantastische betekenisvolle mensen ontmoet waarmee ik samen het beste van ons zelf laat zien om onze mede lotgenoten en hun naasten te ondersteunen bij alle aspecten die het leven met en na kanker met zich meebrengt. En ik kan jullie zeggen: 'man wat krijg je daar een energie van!'

 

Nadenken over ons tijdelijke bestaan zou eigenlijk iedereen moeten. Nadenken over: Hoe leef ik mijn leukste leven!

Want zeg nou zelf: Als we maar tijdelijke op aarde zijn kunnen we er toch maar beter voor zorgen dat we het, ondanks alle beperkingen en ellende zo leuk mogelijk hebben.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Yvonne Letterle Hamminger (dinsdag, 03 januari 2017 16:11)

  Hallo Dimitry,
  Leuk geschreven en ja je hebt helemaal gelijk.
  Dood gaan wij allemaal eens: maar nu niet.
  Nu moet je inderdaad genieten, van ieder moment van elk klein en/of groot ding. En jij hebt een super familie om je heen. En jullie vakantie huis een geweldig iets. Fijn dat jij jouw verhaal met ons deelt. En ik wens jouw alle goeds, verheug mij al op jouw volgend verhaal. Met groet Yvonne

 • #2

  karin overtoom (woensdag, 04 januari 2017 13:32)

  Dimitry wat een woorden ,gevoelens op papier !
  Fijn om te lezen en een moment van mijn bezining...leef je dag en geniet wat iedereen toch wel soms te weinig doet .
  Ik ook,dus sta ik nu weer ff stil .. stil om jouw mooie woorden ..
  Rust en veel liefde wens ik jouw Patries en de kinderen.
  Grt Karin.

 • #3

  Lous Verrest-Huinen (woensdag, 04 januari 2017 14:00)

  Hoi Dimitry!
  Datgene wat voor jou het belangrijkste is in het leven heb je mooi verwoord!
  Het accepteren van de realiteit en het beste uit het leven halen: daar gaat het om en jij doet dat!!!
  Hartelijke groeten! Lous

 • #4

  Rene Paulissen (dinsdag, 10 januari 2017 10:56)

  Hallo Dimitri,
  Mooie woorden! Geniet van het leven. Ik heb van pa vernomen dat jullie met veel plezier in de Ardennen een leuk vakantiehuis aan het opknappen zijn. Alsnog het allerbeste voor 2017!